Łyk historii
Historia warzenia piwa sięga czasów starożytnych. Pierwszymi piwowarami na świecie byli prawdopodobnie Sumerowie. Na terenach dzisiejszej Polski piwo obecne było niemal od zawsze. Pisał o nim w swoich kronikach Gall Anonim i Jan Długosz. Źródła historyczne mówią, że w średniowiecznym Krakowie było nawet 25 browarów! Warzenie piwa nie jest bardzo skomplikowanym procesem, ale wymaga czasu i cierpliwości. Podstawowym składnikiem tego popularnego napoju jest słód, czyli specjalnie przygotowany jęczmień (zmielone ziarna zalewane są wodą i podgrzewane). Poza słodem potrzebujemy również wody, chmielu (a konkretnie jego szyszek) oraz drożdży, bez których niemożliwy będzie proces fermentacji. W Małopolsce na przestrzeni wieków warzono różne gatunki piwa, najbardziej charakterystyczne to lekkie, jasne piwo pszeniczne i ciemny porter typowy dla dawnej Galicji. Mało kto wie, że przygotowywanie piwa miło też wymiar praktyczny. W dawnych czasach dostęp do czystej wody pitnej był ograniczony, dlatego spożywano piwo, które dobrze nawadniało organizm i było bezpieczną alternatywą dla wody. Piwo pito zarówno na zimno, jak i na ciepło. Grzanemu piwu przypisywano nie tylko właściwości rozgrzewające, ale także lecznicze.
Z dziejów małopolskich browarów
Do dziś tradycje piwowarskie kultywuje wiele browarów o bogatych korzeniach. Browarnictwo często łączy się z historią klasztorów. Piwo od wieków tworzono za klasztornymi murami. Bursztynowy napój warzyli Benedyktyni w Tyńcu i Cystersi w Szczyrzycu. Pierwsze wzmianki o działalności Cystersów pochodzą z 1628 roku. Do XIX wieku mnisi produkowali głównie rodzaj podpiwku z palonego jęczmienia, który w okresie letnim sprzedawali okolicznym rolnikom. W 1824 roku przy klasztorze, na terenie gospodarczym, wybudowano browar i zaczęto warzyć piwo, które powstaje tu do dziś. Jeśli będziecie w okolicy, koniecznie spróbujcie tutejszego specjału. Długą historię ma też browar w Tenczynku. Powstał w połowie XVI wieku. Przez lata produkowane tu piwo cieszyło się wielkim powodzeniem. W czasie II wojny światowej browar został doszczętnie zniszczony. Po wojnie w odbudowanym budynku nie wznowiono produkcji piwa. Przechodził on z rąk do rąk. Warzenie piwa rozpoczęto dopiero współcześnie w 2015 r. Od lat piwo produkuje się także w Grybowie. Początki browarnictwa datuje się tu na 1803 r. Ciekawostką jest, że grybowski browar, wcale nie jest położony w samym miasteczku, a nieodległej Siołkowej. Pewnym jest również, że miał on bardzo trudną historię, przechodził z rak do rąk, zmieniał nazwy, by dziś trafić w ręce czeskich właścicieli, którzy rozwijają go pod marka Pilsweizer. Warto skosztować tutejszych trunków. Portfolio browaru jest bardzo szerokie więc z pewnością każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. W Krakowie pierwszy browar z prawdziwego zdarzenia powstał w latach 30 XIX wieku. Zatrudnienie w nim znalazł Jan Goetz, który z czasem odszedł, by założyć swój własny browar w Okocimiu koło Brzeska… W 1846 w Okocimiu powstało pierwsze jasne pełne, a w 1913 r. Browar by już największym browarem w Polsce. Będąc okolicy polecamy odwiedzić Pałac Goetzów Oświęcimskich. Staranie odrestaurowany obiekt to połączenie piękna arystokratycznych tradycji oraz bogactwa walorów o charakterze kulturalnym i historycznym. To jedna z najpiękniejszych rezydencji fabrykanckich przełomu XIX i XX wieku otoczona 16h zabytkowym parkiem. Sam browar stracił nieco na swoim regionalnym charakterze po przejęciu go przez światowy koncern Calsberg, który jednak w przypadku promocji marki Okocim mocno odwołuje się do tradycji.
Małopolskie piwa kraftowe – nowe oblicze browarnictwa
Dziś rzemieślnicze browarnictwo przeżywa swój renesans. Wyjątkowy smak i unikalny charakter zdecydowanie jest w cenie. Dawne tradycje rzemieślniczej produkcji piwa w Krakowie i regionie kontynuują obecnie małe piwne manufaktury, m.in. Brokreacja, Piwojad, Browar Kazimierz, Browar Trzech Kumpli, Browar Podgórz. Swoje piwa warzą również kultowe lokale gastronomiczne i restauracje. Należ do nich m.in. Krakowski CK Browar, Stara Zajezdnia, Browar Lubicz, czy Zadyma. Jedną z cech charakterystycznych piwa kraftowego jest jego unikalna, autorska receptura oraz skład. Trunki tego typu wytwarza się wyłącznie z wysokiej jakości składników. Autorskie receptury tworzą zazwyczaj ludzie pełni pasji, którzy wciąż doskonalą swoje wyroby. Podczas podróży po Małopolsce z łatwością znajdziecie miejsca, gdzie smak i aromat bursztynowego napoju da wyraz kulinarnych tradycji danego miejsca, będzie doskonale pasował do lokalnych dań.
Smakujcie podróży i ruszajcie szlakiem lokalnych smaków, także tych o szlachetnej bursztynowej barwie.