Dziedzictwo kulinarne regionu jest niezwykle bogate. Długie tradycje rolnicze, zróżnicowane ukształtowanie powierzchni wpłynęło na ogromną różnorodność smaków i aromatów, które można spotkać w Małopolsce. Z przygotowaniem potraw i kulturą małopolskiego stołu związanych jest wiele zwyczajów i rytuałów, które nie tylko są lokalnymi ciekawostkami, ale od lat wpisują się w regionalne tradycje. Po najwyższej jakości produkty warto wybrać się na lokalne targi lub bezpośrednio do rolnika. Mamy wtedy gwarancję, że spożywamy najświeższy produkt. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na etykiety i w pierwszej kolejności wybierać smakołyki z unijnymi certyfikatami, co oznacza, że zostały wpisane do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Zielony listek w otoczeniu gwiazdek informuje z kolei, że produkt jest ekologiczny i został wyprodukowany w oparciu o wyśrubowane normy jakości, nie oznacza to jednak jego lokalnego pochodzenia. Małopolskie produkty tradycyjne opatrzone są specjalnym znakiem, „produkt Tradycyjny z Małopolski”. W regionie funkcjonuje ponad 240 produktów tradycyjnych, czyli produktów rolnych, spożywczych oraz napojów, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiących element dziedzictwa kulturowego regionu. Sięgając po nie robiąc zakupy na targowisku lub sklepie macie gwarancję, że spróbujecie w pełni małopolskich smaków i aromatów. Bądźcie uważni i świadomi, aby nie dać się skusić na te produkty, które lokalne specjalności tylko udają. Śledzenie oznaczeń i dociekliwość podczas zakupów z pewnością uchroni nas przed nietrafionym wyborem. Szacunek do lokalnych tradycji kulinarnych to także ważny element ekoturystyki. Sprzyja on rozwojowi małych firm i gospodarstw, a rozwojowi ekoturystyki zawsze mówimy głośne TAK.
Ale czym tak naprawdę smakuje Małopolska? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ponieważ to zależy od tego w jakie rejony się udamy… Dlatego odkrywajmy niespiesznie lokalne smaki… Zacznijmy zatem od stolicy Małopolski – Krakowa. Tu króluje oczywiście wyśmienity, chrupiący obwarzanek i pyszne pieczywo wytwarzane od wieków jak np. chleb prądnicki lub wypiekane tradycyjnie w pobliżu kukiełki lisieckie, czy czernichowskie. Podkrakowskie Liszki słyną z resztą nie tylko z bułek o wrzecionowatym kształcie, ale także z wyśmienitych wędlin, a szczególnie słynnej kiełbasy Lisieckiej. Nieopodal w Podstolicach produkowana jest także tradycyjna kiełbasa piaszczańska, która od wieków rozpieszcza smakiem. W Krakowie nie brakuje lokalnych kultowych miejsc, gdzie można dobrze zjeść i popróbować lokalnych smaków. Bary, bistro i restauracje mają tak zróżnicowaną ofertę, że z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Lody na Starowiślnej, kiełbaski z nyski pod Halą Targową, czy zapiekanki na Placu Nowym to już legendy, które znają nie tylko miejscowi, ale i turyści.
Przemieszczając się nieco bardziej na zachód, w kierunku Jury lub Oświęcimia możemy zasmakować najlepszej jakości ryb przyrządzanych na wiele sposobów. W okolicach Zatora na stołach króluje karp, który serwowany był już na wawelskich stołach. Potoki Jury skrywają z kolei hodowle pstrąga, spośród których wyróżnia się Pstrąg Ojcowski. Pstrągi potokowe i popularne tęczaki smakują wyśmienicie wędzone aromatycznym dymem i jedzone w otoczeniu jurajskich krajobrazów. Dla amatorów potraw mięsnych i długiego przesiadywania przy ognisku polecamy ziemniaki po cabańsku, które w towarzystwie wielu dodatków mięsnych i warzywnych, przygotowywane w kociołku smakują wyśmienicie.
Wschód Małopolski, Ziemia Tarnowska, Pogórze Ciężkowickie, to kraina mlekiem i miodem płynąca. Do tego zestawu należy dodać jeszcze wino z lokalnych winnic usytułowanych na łagodnych południowych zboczach. Owoce winorośli dojrzewając w stosunkowo ciepłym mikroklimacie są wyjątkowo soczyste i tworzą wyśmienite kupaże. W miejscowych winnicach można nie tylko posmakować doskonałych trunków, ale także wypocząć lub spotkać się ze znajomymi podczas licznych letnich wydarzeń. Aromatyczne miody, warzywa i owoce, pośród których prym wiedzie Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca tworzą bogactwo lokalnej kuchni.
Na południu regionu królują aromatyczne sery i wyroby mleczne. Krowy i owce wypasane na zielonych halach i łąkach pełnych ziół i kwiatów dają mleko o niepowtarzalnych nutach smakowych, które dodają charakteru wytwarzanym lokalnie serom. Status produktu regionalnego posiada wyrabiany na Podhalu owczy oscypek i jego mniejsza „kuzynka” – redykołka, przygotowywana z resztek sera po większym „kuzynie”, a także bryndza podhalańska – miękki ser podpuszczkowy z mleka owczego (ewentualnie z domieszką mleka krowiego). Na południu regionu wyjątkowo smakują także owoce. Wyjątkowe jabłka z Raciechowic i Łącka, suska sechlońska – tradycyjnie podwędzana suszona śliwka. Na deser warto skosztować miodów, które na górskich terenach mają zdecydowanie bardziej wyrazisty, leśny posmak. Wielbiciele orzeźwiających deserów koniecznie powinni skosztować tradycyjnych lodów nowotarskich.
Dopełnieniem oferty kulinarnej regionu są wody mineralne o wyjątkowych walorach smakowych, suplementacyjnych i leczniczych. Małopolska to prawdziwa kraina wód. Rejony górskie słyną z wielu źródeł, z których wypływa krystalicznie czysta woda wraz z całym bogactwem minerałów i mikroelementów.
Ruszajcie zatem w wakacyjne podróże po Małopolsce w poszukiwaniu unikatowych smaków i aromatów. Odkrywajcie lokalne przysmaki, a spotkania przy stole niech będą okazją do zawierania nowych przyjaźni, rozmów i zacieśniania więzi. Zwiedzajcie Małopolskę ze smakiem – naturalnie!