Małopolskie smaki na Święta – naturalnie!

kawałek świątecznego stołu widziany z góry: kompot z suszu w szklance, pomarańcze z powbijanymi goździkami, laski cynamonu
Święta to wyjątkowy, rodzinny czas kiedy możemy zwolnić nieco tempo, poświęcić czas najbliższym i cieszyć się spotkaniami przy wspólnym stole. Z całą pewnością nie wyobrażacie sobie wigilijnego wieczoru i świątecznego obiadu bez tradycyjnych smakołyków: karpia, pierników, pierogów, barszczu i innych pyszności. Podpowiemy Wam jakie małopolskie produkty i dania polecają się na Święta i gdzie możecie zrobić przedświąteczne zakupy.

Ryby

Chyba nikt nie wyobraża sobie Świąt bez tradycyjnego karpia. W Małopolsce najlepiej smakuje oczywiście tradycyjna ryba z Zatoru i Osieka. Hodowla Karpia w tej części Małopolski ma wielowiekowe tradycje. Tutejszy karp posiada smaczne, kruche, szlachetne mięso i wyjątkowe walory smakowe. Można kupić go zarówno świeżego w całości, porcjowanego jak i w postaci wyśmienitych przetworów. Jeśli nie jesteście wielbicielami karpia, możecie spokojnie zastąpić go pstrągiem. Szczególnie Pstrągiem Ojcowskim hodowanym w naturalnym otoczeniu Doliny Prądnika.

Miód

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to punkt obowiązkowy w wielu domach przed Świętami. Do ich przygotowania niezbędny jest oczywiście naturalny, aromatyczny miód. Na liście produktów tradycyjnych i regionalnych oraz na liście Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska znajdziecie wielu pszczelarzy, którzy wkładają mnóstwo serca i zaangażowania w opiekę nad pszczołami, co zdecydowanie czuć w smaku miodu. W Małopolsce powstaje on w czystych ekologicznie, naturalnych przestrzeniach co dodatkowo wpływa na jego dobroczynne właściwości.

Pierogi

Rodzinne, wielopokoleniowe lepienie świątecznych uszek i pierogów to fantastyczne, integrujące przedświąteczne zajęcie. Nie każdy może pozwolić sobie czasowo na przygotowanie farszu, do którego poleca się kapusta charsznicka i zebrane w małopolskich lasach grzyby oraz miękkiego i dobrze wyrobionego ciasta. Trzeba również przyznać, że lepienie pierogów nie jest sprawą prostą i opanowaną przez każda Panią domu. Brak umiejętności kulinarnych nie oznacza, że na naszych stołach zabraknie wyśmienitych pierożków. Z pomocą ruszają wielokrotnie wyróżnieni producenci regionalnych smakołyków skupieni w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. Świąteczne przysmaki z Sekretu Smaku, czy Pierożków Babci Władzi smakują równie dobrze jak te robione w domu.

Suszone owoce


Wigilia bez intensywnego aromatu kompotu z suszonych owoców nie miałaby swojego niepowtarzalnego uroku. Najlepszym małopolskim dodatkiem do tego wyjątkowego napoju jest suska sechlońska -  suszone owoce śliwy domowej, produkowanej metodami tradycyjnymi wyłącznie na terenie gmin: Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa. Smakołyk charakteryzuje się elastycznym, mięsistym miąższem i pomarszczoną, lepką skórką w kolorze ciemnogranatowym. W smaku suska jest lekko słodka z posmakiem i aromatem wędzenia. Idealnym dopełnieniem mogą być susorki iwkowskie, które w swoim składzie oprócz śliwki mają także suszone plastry jabłek i śliwek. Z pewnością stworzą idealną kompozycję świątecznego smaku. 

Wędliny

Na świątecznym suto zastawionym stole nie może zabraknąć najlepszej jakości wędlin. O te w Małopolsce nie trudno. Szynki, kiełbasy z Liszek, Czernichowa i Podstolic polecają się na świąteczne biesiady. Tradycyjnie wędzone, aromatyczne, kruche, bez dodatku chemicznych specyfików, zachwycają niezwykłym smakiem i aromatem.

Ale gdzie możemy kupić te wszystkie małopolskie pyszności? Pewnie myślicie, ze musicie przemierzyć region wzdłuż i wszerz. Nic bardziej mylnego! Na świątecznych targach i jarmarkach znajdziecie wszystko czego Wam potrzeba. Ten najsłynniejszy, pełen barw i kolorów odbywa się oczywiście na Krakowskim Rynku. To miejsce, gdzie można poczuć prawdziwą magię małopolskich Świąt. Jednak na codzienne zakupy polecamy krakowskie targowiska. Na położony nieopodal Rynku Stary Kleparz przybywają dostawcy i producenci z całej Małopolski. Z pewnością znajdziecie tu wszystkie produkty niezbędne do przyrządzenia świątecznych potraw. Na Podgórzu warto odwiedzić Targ Pietruszkowy. Handel odbywa się tu tradycyjnie w soboty oraz środy. Ale tuż przed świętami koniecznie sprawdźcie dni i godziny funkcjonowania, bo mogą być inne niż zwykle. Targ Pietruszkowy to nie tylko miejsce, gdzie zrobicie zakupy wprost od najlepszych małopolskich producentów, ale także dowiecie się więcej o zdrowych, naturalnych produktach i tym co Małopolska ma najlepszego do zaoferowania. W innych miastach regionu również nie brakuje lokalnych targowisk i świątecznych jarmarków. Odwiedzajcie je, kupujcie i poczujcie magię Świąt – naturalnie!
 

Multimedia


Baner - wydarzenia.jpg

Powiązane treści